Top: 6 filme horror clasice de văzut de Halloween

Este perioada din an în care toată lumea se uită la filme horror, iar datorită faptului că noaptea de Halloween este atât de aproape m-am gândit să fac o listă cu unele dintre cele mai bune filme horror clasice pentru toți cei care vor să organizeze un maraton de filme horror.

Halloween (1978) – John Carpenter

poster film halloween

Poți vedea orice film vrei de Halloween, dar experiența nu este completă atât timp cât nu vezi cel mai important film dintre toate, Halloween de John Carpenter.

Filmul este un clasic al epocii de aur a filmelor slasher (1978 – 1984). Este mai precis filmul care a declanșat întreaga perioadă și este parțial responsabil pentru apariția a numeroase alte slasher-uri.

Povestea este destul de grozavă, în noaptea de Halloween un copil își ucide sora mai mare cu numeroase lovituri de cuțit (pe care le puteți experimenta în glorios first-person). 15 ani mai târziu, Michael Meyers (copilul care și-a ucis sora în urmă cu atât de mult timp) scapă din spitalul de nebuni și fură o mașină cu care se face nevăzut. Sam Loomis, doctorul responsabil pentru Michael Meyers, pleacă în urmărirea lui și ajunge pe străzile orașului Haddonfield.

Mitologia din spatele poveștii este un alt element important în filmul Halloween. The Shape este aproape de neoprit, gloanțele nu par să îl afecteze prea tare, iar de aici pornește și ideea că este ceva mai mult decât un om, poate chiar întruchiparea răului.

Alien (1979) – Ridley Scott

poster film aliensFilmul Alien este unul din cele mai înfricoșătoare filme văzute de mine. Îmi amintesc că l-am văzut când eram foarte mic și am avut o noapte nedormită (fun times).

Povestea filmului urmărește echipajul navei comericale Nostromo în drumul ei înapoi către Pământ. Nava interceptează un semnal misterior venit de pe o lună din apropiere, iar echipajul decide să investigheze originea lui.

Lucrurile nu merg fantastic de bine (după cum bine știți), iar o creatură extrem de periculoasă ajunge pe navă. Ellen Ripley și ceilalți membrii încep un joc periculos de-a șoarecele și pisca.

Friday the 13th (1980) – Sean S. Cunningham

poster film vineri 13 friday 13th

Dacă este un alt film grozav de vâzut în noapte de Halloween, acela este slasher-ul Friday the 13th regizat de Sean S. Cunningham. Personal sunt mare fan al seriei și am sperat ca și jocul să prindă la public, dar din păcate nu a fost chiar așa (o poveste pentru o altă zi).

Filmul începe cu o scenă care se petrece în 1958 unde doi consilieri ai taberei Crystal Lake sunt uciși de un criminal misterios. 21 de ani mai târziu, Crystal Lake este redeschis, iar noi consilieri vin să-l pregătească pentru sosirea turiștilor. Ce nu știu ei este că un criminal misterios îi vânează unul câte unul.

Povestea este fain, kill-urile sunt satisfăcătoare, iar Jason Vorhees își face pentru prima dată apariția (deși nu chiar așa cum te-ai aștepta).

The Shining (1980) – Stanley Kubrick

poster film the shining stralucirea

Stephen King este un scriitor absolut genial, dar din păcate foarte puține dintre operele lui au devenit filme bune. Câteva exemple notabile sunt IT (cu Tim Curry în rolul lui Pennywise) și Pet Sematary, dar cel mai bun film realizat după un roman de-al lui King este The Shining de Stanley Kubrick.

Povestea filmului urmărește familia scriitorul Jack Torrance (jucat excelent de Jack Nicholson). Acesta devine îngrijitorul hotelului Overlook (unde în urmă cu ceva timp fostul îngrijitor și-a ucis familia) și plănuiește să profite de ocazie și să lucreze la o carte.

Evenimente misterioase încep să se petreacă, familia observă că totul nu este exact ceea ce pare. Jack este afectat de spiritele hotelului Overlook, pune mâna pe topor și decide să-și omoare întreaga familie.

The Thing (1982) – John Carpenter

poster film the thing creatura

Creatura este alt film clasic și unul dintre primele body-horror-uri de succes. Partea cea mai grozavă este faptul că toate efectele speciale din film au fost realizate folosind animatronice. Deși efectele speciale nu și-au păstrat calitatea de-a lungul anilor, majoritatea încă arată destul de bine la 35 de ani de la lansarea filmului – eu trebuie să recunosc că sunt impresionat.

The Thing este la origine o reimaginare a filmului The Thing from Another World, la rândul său o adaptare a romanului ”Who Goes There” de John W. Campbell. Povestea filmului este destul de interesantă, un grup de cercetători descoperă o creatură înghețată. ”Creatura” își asimilează victimele și le fură înfățișarea pentru a putea trece neobservată la următoarea victimă. Nu durează mult, iar R.J. MacReady (jucat de Kurt Russel) ajunge pe urmele monstrului, iar de aici acțiunea se desfășoară pe repede înainte.

Este unul din filmele mele preferate, neîncrederea personajelor în ceilalti oarecum sporește toată tensiunea, iar finalul filmului are bune șanse să fie cel mai bun cliffhanger dintr-un sci-fi.

Nightmare on Elm Street (1984) – Wes Craven

poster film a nightmare on elm street

Pentru a încheia lista cu ceva mai ușor m-am gândit să vă propun A Nightmare on Elm Street. Filmul este realizat de un alt regizor grozav, Wes Craven (același regizor care ne-a dat și Scream).

Povestea se învârte în jurul unor tineri terorizați de un crimial care îi poate ucide doar în lumea viselor. Aceștia încearcă să îl evite, dar mai devreme sau mai târziu sunt nevoiți să doarmă. Deși tinerii nu știu exact identitatea personajului, aceasta este știută de părinții lor care au un secret intunecat.

Față de celelalte filme din listă, A Nightmare on Elm Street este singurul film horror cu momente cu adevărat comice. Majoritatea momentelor amuzante provin chiar de la personajul negativ, Freddy Kruger, care reușește să livreze o mulțime de ”one lines” pe parsul filmului.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.