Jeepers Creepers, un B horror movie cu personalitate

Am decis să mă uit la Jeepers Creepers pentru că relativ recent a apărut filmul cu numărul trei. Mi s-a părut destul de interesant – așa că m-am decis să le văd pe toate trei într-o singură zi.  Din această cauză o să vorbesc cele trei filme într-un singur articol, o să fac un 3 în 1 of sorts.

Cele 3 filme se petrec într-un interval scurt de timp. Poveștile au o ușoară legătură, dar poți să te bucuri de fiecare film în parte fără să le vezi într-o anumită ordine (eu recomand totuși să le vezi în ordinea cronologică – o găsești la finalul articolului)

Jeepers Creepers (2001)

Filmul începe cu doi frați, Trish și Darry Jenner, care merg acasă în vacanța de primăvară. Toate bune și frumoase până când sunt agresați de un camion – aceștia sunt lăsați în pace, iar camionul se îndepărtează. Trish și Darry credeau că aventura lor s-a încheiat până când trec pe lângă o biserică abandonată. Aceștia îl văd pe Creeper cum aruncă cadavre în subsolul clădirii, iar de aici lucrurile merg din rău în mai rău.

Filmul are câteva jump scare-uri și ceva momente tensionate și aduce în poveste și elementul supranatural, o clarvăzătoare care a visat ce pățesc personajele principale. Aceasta încearcă să-i ajute, dar totul devine un dezastru destul de rapid.

În opinia mea este un film de horror competent, nu este cel mai bun din istorie, dar este suficient de decent pentru o seară în care vrei ceva care să meargă cu punga aia de floricele pe care tot o păstrezi de ceva timp.

Jeepers Creepers 2 (2003)

Apărut la doar doi ani după primul film, Jeepers Creepers 2 se petrece la câteva zile după evenimentele primei pelicule. Evenimentele sunt menționate la radio, iar anumite personaje apar pentru câteva scene.

Filmul înceăe cu The Creeper atacă un puști într-un lan de grâu, imediat tatăl și fratele lui (cei doi Jack Taggart) pleacă în urmărirea creaturii.  Nu mult mai târziu, un autobuz școlar este atacat, iar profesorii sunt uciși unul câte unul. În scurt timp studenții rămân singuri în mijlocul pustiului, dar reușesc să ia legătura duo-ul dinamic Taggart care promit să-i salveze.

Un element important este că The Creeper este în ziua 23 de vânătoare, ultima zi înainte să intre în hibernare timp de 23 de ani. Acest detaliu este menționat și în primul film, dar care este trecut cu vederea de personaje.

Jeepers Creepers 2 reușește să combine elementele horror din primul film cu scenele de acțiune. Deși originile și mitologia creaturii nu sunt explorate, personajele descoperă numeroase detalii noi despre creatură și abilitățile sale.

Jeepers Creepers 3 (2017)

Jeepers Creepers 3 începe cu ultima scenă din primul film și urmărește povestea unui grup de vânători care vor să oprească creatura. Vânătorii încearcă să descopere ce este creatura, istoria acesteia, dar și cum poate să fie înfrântă.

Ceea ce mi s-a părut cu adevărat interesant este felul în care este explorată mitologia lui The Creeper. Cei care ating o parte a creaturii descoperă toate secretele sale – este un fel de legătură telepatică. În cel de-al treilea film al seriei este confirmat faptul că cei asimilați de creatură devin un fel de fantome.

Povestea nu este nici de această dată punctul forte al filmului. Față de primele două părți nu sunt momente horror, este mai mult sau mai puțin un film de acțiune. Povestea este și ea acolo și oarecum sunt dezvăluite informații noi, dar nimic care să schimbe radical universul filmelor.

Concluzie

Seria Jeepers Creepers nu este cea mai grozavă serie de filme horror din lume. Sunt trei filme (până acum) decente dar nu excelează cu nimic, dar reușesc să lanseze un univers unic și plin de secrete (după 3 filme tot nu se știe ce naiba este The Creeper).

Dacă vrei să vezi filmele eu îți recomand să le vezi în ordinea cronologică, au mai mult sens așa. Asta înseamnă că puteți începe cu Jeepers Creepers (2001), apoi puteți trece la 3 (care este cam cel mai slabuț din serie) și după îl puteți vedea pe 2 (care este mai bun decât 3 în multe privințe, dar mai slab ca primul).

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.